Potrošnja goriva

Proizvođači vozila u svojim katalozima daju podatak o potrošnji goriva najčešće za vožnju pri brzini od oko 90 km/h. Za većinu putničkih vozila to je i najekonomičnija brzina vožnje.


Tehnička ispravnost vozila: veliki uticaj na potrošnju ima mehaničko stanje motora (kompresija, svjećice, razvodnik paljenja, pumpa za gorivo, filter za gorivo i zrak, termostat, ventili, dihtung glave motora…), nebalansirani kotači, nizak pritisak u gumama, loše gume, neispravne kočnice itd.

Tehnički neispravno vozilo povećava potrošnju goriva do 15%.

Racionalna vožnja: na otvorenom putu vozite brzinom koja iznosi oko 70 % maksimalne brzine vašeg vozila, u četvrtom odnosno petom stupnju prjenosa. U gradskoj vožnji češće mjenjajte stupanj prjenosa. Izbjegavajte nagla ubrzanja i kočenja, pratite promet iza i ispred vas. Zimi, na niskim temperaturama motor ne treba zagrijavati u mjestu, nakon trideset sekundi krenite i vozite lagano bez naglih ubrzanja i kočenja dok se motor ne zagrije do normalne radne temperature, poslije najviše deset minuta od starta.

Ako volite brzu i agresivnu vožnju imat ćete 30-40% veću potrošnju goriva.

Kvalitetno motorno ulje: omogućava manji gubitak mehaničke energije motora da bi se dobila ista snaga, a time se smanjuje i potrošnja goriva. Ovaj efekat se najviše primjećuje kad motor radi nedovoljno zagrijan, kao i u gradskoj vožnji, naročito zimi, na kratkim relacijama.

Aerodinamika vozila: računajte na veću potrošnju goriva ako vozite sa krovnim prtljažnikom na vozilu, otvorenim pokretnim krovom, ako vozilo ima velike naslage snijega, leda ili blata. Ugradnja spojlera pri vuči kamp prikolice, a pogotovo ugradnja čeonih spojlera kod teretnih vozila drastično smanjuje potrošnju goriva.

Opterećenje vozila: maksimalno opterećenje vozila podiže potrošnju goriva za 15%.

Vožnja u ekstremnim uvjetima: vožnja po snijegu, blatu i lošim cestama povećava potrošnju za 15%.

Dodaj komentar!