Motorna ulja, upute za korištenje

Proizvođač Vašeg motornog vozila u uputstvu o rukovanju i održavanju obavezno označava koje specifikacije kvaliteta (API, SAE, MIL) mora zadovoljiti motorno ulje. U garantnom roku morate se toga pridržavati, shodno propozicijama i uslovima garancije. Iste obaveze ima i ovlašteni servis.


U toku dalje eksploatacije možete koristiti ulja po Vašem izboru ili preporuci, ali obavezno propisane kvalitete i viskoznosti.

Ne dolijevajte multigradna ulja u jednogradna i obrnuto, a bez veće potrebe ne dolijevajte ulja sintetske osnove u motorna ulja mineralne osnove i obrnuto.

Pod potrošnjom motornog ulja smatra se količina ulja koja se dolijeva u motor između dvije zamjene na svakih prijeđenih 1000 kilometara. Motor mora trošiti ulje. Normalna potrošnja motornog ulja kreće se od 0.2 do 0.5 litara na prijeđenih 1000 kilometara. Nivo ulja u motoru kontrolira se na svakih 500 kilometara. Ako koristite kvalitetno motorno ulje, a motor vozila je u dobrom stanju, potrošnja ulja je minimalna.

Ako je motor u dobrom stanju, vozite često na otvorenom putu i umjerenim brzinama, možete prihvatiti preporuku koju daje proizvođač ulja i vozila. Preporučujemo Vam da pri zamjeni ulja promjenite filter za ulje. U slučaju da vozilo ne koristite, ulje obavezno zamjenite jednom godišnje. Zimi, na niskim temperaturama ulje u karteru se zgušnjava i pri pokretanju motora javlja se dodatni otpor. Pravilan izbor viskoznosti motornog ulja olakšava start hladnog motora.

Motor ne treba zagrijavati u mjestu, nego nakon tridesetak sekundi krenite i vozite lagano dok se motor ne zagrije do normalne – radne temperature, a to je desetak minuta od starta.

Šta znači kad kažemo da motorno ulje štedi gorivo? Kvalitetno motorno ulje omogućava manji gubitak mehaničke energije u motoru da bi se dobila ista snaga. Teoretski to je do 7.5%.

Dodaj komentar!