Pripreme za zimu

Evo zima dolazi, pa shodno tome i par savjeta za održavanje vozila i vožnju zimi.


Premažite brtve vrata:
Otvaranje vrata zimi mogu otežati smrznute brtve. Kako se to nebi dogodilo i kako nebi potrgali brtve, prije zime ih istrljajte glicerinom, vazelinom, silikonskim sprejem ili sredstvima koja su namjenjena njihovoj zaštiti.

Popravite grijače:

Provjerite grijače stražnjeg stakla, i ventilaciju vozila, kako se nebi cijelu zimu vozili zamagljenih i smrznutih stakala. Ako bilo šta ne funkcionira, hm… posjetite servisera

Očistite prozore i stakla iznutra:
zimi je puno vlage u vozilu i stakla se brzo magle. Kako bi spriječili pretjerano magljenje dobro operite stakla iznutra, provjerite ventilaciju i dovode zraka.

Podmažite brave:
grafitnim uljem i posebnim sredstvom za tu namjenu. To će onemogućiti smrzavanje na niskim temperaturama. Za svaki slučaj kupite i sredstvo za odleđivanje brave, ali ga ne ostavljajte u autu jer vam tamo neće biti od velike koristi ukoliko nebudete mogli otvoriti auto.


Zaštitite lak automobila:
Lak vozila zaštitite tvrdim voskom. Auto dobro operite, osušite i zatim premažite debelim slojem voska. Tako ćete dobro zaštiti lak tijekom cijele zime od soli, vlage itd. Manja oštećenja popravite lak olovkom kako se nebi povećala preko zime zbog djelovanja soli i vlage.

Napunite spremnik tekućine za pranje stakla:
Zimi je učestalo prljanje vjetrobrana pa je tekućina za pranje stakala od velike pomoći. Potrudite se i izaberite neku bolju tekućinu koja se neće smrzavati u mlaznicama i koja će omogućiti što bolje čišćenje stakala.

Promijenite brisače:
Za dobru vidljivost ključni su brisači. Ako su potrošeni i ostavljaju tragove zamjenite ih prije zime. Ako su ispravni očistite metlice prikladnim sredstvom ( može poslužiti i alkohol )

Pripremite metlice i strugalice:
Pripremite strugalice za led i metlice za snijeg. Prije uporabe operite ih i provjerite njihovo stanje te po potrebi zamjenite.

provjerite stanje antifriza:
Smrznuta tekućina u bloku motora može uzrokovat njegovo pucanje i totalnu štetu. Stoga je važno da rashladna tekućina bude dobre kvalitete i svježa kako bi izdržala i najniže temperature bez smrzavanja. Temperatura smrzavanja tekućine može se provjeriti jednostavnim uređajem, a preporučljivo je antifriz zamjeniti svake dvije godine.

Zaštite alu naplatke:
Alu naplatci su za razliku od čeličnih posebno osjetljivi na sol koja je zimi česta na cestama. Stoga je važno prije zime detaljno očistiti i zaštititi naplatke specijalnim sredstvom za zaštitu alu naplataka.

Prekontrolirajte svjećice:
Na benzinskim motorima razlog otežanog paljenja mogu biti i svjećice. Stoga provjerite njihovo stanje, odnosno zazor između elektroda. Ako su elektrode prljave ili potrošene, iskra će biti preslaba. Kod dizelaša je važna ispravnost grijača. Pregorjele zamjenite novima.

Provjerite stanje akumulatora:
Akumulator je zimi na pravom testu, snage i izdržljivosti. Stoga provjerite stanje regulatora napona i je li remen alternatora dobro zategnut. Osim toga važna je i količina tekućine u akumulatoru. Olovne ploče moraju biti uronjene u tekućinu. Ako se na stezaljkama pojavio sloj oksida očistite ga i premažite polove antikorozivnim sredstvom. Na posljetku očistite kućište akumulatora kako bi izbjegli puzajuće struje.

Zamjenite motorno ulje:
Ako vam se bliži interval zamjene motornog ulja, svakako to učinite prije zime. Danas postoje različite gradacije ulja, a za niske temperature se koriste one s malim brojem ispred sova W ( npr. 0W, 5w )

Kupite gumene tepihe:
Ako ste u mogućnosti tkaninom presvučene tepihe zamjenite gumenima. Gumeni tepisi u svojim kadicama mogu sakupiti puno više vode, a manja je mogućnost pojave vlage ispod otirača. Nije loše ispod otirača staviti stare novine koje će skupljati vlagu.

 

Dodaj komentar!